Kilovati ili virovi

BRODAREVO – Raspravu o gradnji hidrocentrala na Limu, o kojoj se mesecima priča u Polimlju, započeće i odbornici Skupštine opštine 17. marta.

Opozicija je, posle više pokušaja, primorala vlast da raspravu o izgradnji centrala stavi na dnevni red.

Mnogobrojne nedoumice, nagađanja da li je tehnički i ekonomski realno i racionalno pregrađivati Lim, kao i koliko će biti potopljeno Limske doline i kanjona, šta gubi i dobija ova nerazvijena opština – pitanja su koja dižu na noge Polimlje.

Skupštinskom zasedanju prisustvovaće i državni sekretar Ministarstva energetike i rudarstva Dušan Mrakić.
Na Limu, najvećoj reci jugozapadne Srbije, izgrađena je samo jedna centrala – HE “Potpeć”, između Bistrice i Priboja.

Posle 45 godina zaborava, za energetski potencijal “zelene reke” vlada veliko interesovanje.

A, ona, prema istraživanjima beogradskog “Energoprojekta”, može da pokreće turbine šest kaskadnih hidroelektrana između srpsko-crnogorske granice i Kolovrata, a u drugoj varijanti manjeg broja elektrana sa većim akumulacijama.

Potencijali su verovatno i bili razlog što je u Prijepolju početkom februara kanadska kompanija “Rezervoar kapital” otvorila kancelariju. Uz investiciju od 120 miliona evra, najavljeno je da na jesen kod Brodareva počinje gradnja dve hidrocentrale snage 23 i 25 megavata.

Nedavno je u Prijepolju boravio i tim italijanske kompanije “Enervoda”, zainteresovan za gradnju pet elektrana. Njima je, kako se nezvanično saznaje, rečeno da ne bacaju oko na atar Kanađana, već da šansu traže nizvodno.

Neki od lokalnih lobista zamerili su opštinskoj upravi što su ih pretekli Kanađani.

– Dozvolu za korišćenje hidropotencijala Lima zasad su jedino dobila Kanađani. Kompanija “Rezervoar kapital” prva je konkurisala i dobila saglasnost za gradnju dve hiroelektrane snage od oko 50 megavata – kaže Jusuf Muškić, predsednik SO Prijepolje, prenoseći detalje razgovora delegacije ove opštine u Ministarstvu rudarstva i energetike.

I dok u Opštinskom veću trljaju ruke, nadajući se zapošljavanju i prihodima u budžetu, “zeleni” spremaju uzbunu, da ukrste koplja sa planerima i investitorima.

Oni tvrde da će, ako se ne spreči potapanje kanjona, u vodu pasti svi planovi o razvoju turizma i ekstremnih sportova, a biće ugrožena i poljoprivreda i sela u zaleđu akumulacija. Za nauk, kažu, imaju slučaj reke Vrbas, koji je odbranjen i ostavljen potomstvu.   

PROTEST U SREDU
ČLANOVI 11 udruženja i klubova (splavari, ribolovci, planinari, ekolozi) u sredu veče dogovarali su se o koracima za odbranu brzaka, virova i kanjona Lima.

Pojedinosti se drže u tajnosti, a “Novosti” saznaju da se protivnici pregrađivanja reke u subotu udružuju, biraju organe i za sredu spremaju protest pred Domom kulture, u kom će zasedati odbornici.

Komentariši