Neće branu u srcu ”zelene reke”

BRODAREVO – Odbornicima SO pred raspravu o gradnji hidroelektrana na Limu priređen je u sredu neobičan doček ispred ulaza u Dom kulture. Čekala ih je "brana" okićena čamcima, sa opominjućim porukama, crnom trakom, zamračenim suncem, trulim voćem, uginulim pčelama….
Neki od odbornika vladajuće koalicije zaobilazi su "branu" i špalir organizatora – ekologa, splavara, izviđača, pčelara, voćara, lovaca, predstavnika nevladinih organizacija… Prolazili su kroz obližnji park, praćeni zvižducima i povicima "Nemate rezervni grad". Oni koji su koračali plavom stazom, prolazeći kroz kapiju s natpisaom "Ne prodajte Lim" – "zaradili" su aplauze.
Više od tri časa je na skupštinskom zasedanju trajalo utvrđivanje dnevnog reda, a tek po podne će se u raspravljati o elektranama.
U Limskoj dolini mesecima traju žustre rasprave o "pobijanju" brana u srce "zelene reke", pregrađivanju matice na 25 kilometara toka između Kolovrata i srpsko-crnogorske granice. "Hidro groznica" trese, navija se i "lobira" za ponude Kanađana i Italijana, pljušte optužbe…
Protivnici gradnje stigli su sa desetinama transparenata, dižući glas za spas reke. Protest je izražavan prozivkama odbornika – "Čije interese štite – građana ili tajkuna", "Ne damo tajkunima ni Lim,
ni Bistricu", "Ne dozvolite da se stidimo potomaka"…. Zbog zebnje od posledica, upućene su i opomene: "Hoćemo sunce, nećemo maglu", "Danas Brodarevo, sutra Jadarevo", "Hoćemo ribe, nećemo žabe", "Hoćemo pčele, nećemo komarce", "Lim gori a vlast se češlja", "Ubijate me neviđeno", "Juče bombe, danas brane", "Lim je naš život, a vi nam ga uzimate"…
– Lim je najveći dragulj Srbije, ovakvo blago na prostorima bivše Juge imaju samo još Tara i Una – kaže, za "Novosti", Ulvija Mušović, jedan od zaljubljenika u reku. – Država treba dobro da razmisli kad krčmi ovaj resurs. Nisam protiv gradnje hidroelektrana, ali građani treba da znaju da li to vredi više od onoga što gubimo. I zašto nema javne rasprave, da se čuje reč naučnih radnika, iznesu svetska iskustva…
Predrag Pujović, predsednik sportskih ribolovaca, kaže da bukovi i virovi Lima kriju mladice od 20 do 40 kilograma. Ne sme ni da pomisli šta će biti sa nadaleko čuvenim pastrmkama i lipljenom ako im brane otmu reku. I podseća da nije bilo toliko magle oko Lima dok nije izgrađena HE "Potpeć", zasad jedina centrala na Limu.
Dušan Mrakić, državni sekretar, podsetio je da je kanadska kompanija "Rezervoar kapital" dobila energetsku dozvolu za pripremne radove (idejni projekat i studiju o opravdanaosti) za dve HE kod Brodareva, ukupne snage 48 megavata, koje su predviđene prostornim planom Srbije. U "igri" su i Italijani, ali su, kako je rekao, imali pogrešne savetnike, podnoseći zahteve za četiri HE, umesto dve elektrane.

EVROPSKA OPREMA
Splavarenje Limom započeli smo sa vojnim čamcima, a sad imamo opremu i ekipe po evropskim standardima. Ko jednom dođe, vraća se na Kumanički, Ćamilov i Picin buk, na Tobogan i druge brzake u klisuri, a stižu ovde i Japanci, Nemci… Ako podignu brane, Lim će biti izgubljen za rafting – jada se Dragoljub Simović, jedan od prvih splavara na reci.

ČEKAJU STUDIJU
STUDIJA o uticaju hidroelektrana na životnu sredinu je ključni dokument za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju elektrana. Tek kad se ona uradi, a rok je godinu dana, Ministarstvo rudarstva i energetike odlučiće o dozvoli. Dakle, nije još ništa gotovo – rekao je u Prijepolju Dušan Mrakić, državni sekretar.

Komentariši