Nece pazarski subregion

NE menjajte postojeci model podele Srbije na sedam statistickih regiona, ne prekrajajte granice Zlatiborskog okruga. Ne dolazi u obzir bilo kakva administrativno-teritorijalana jedinica (subregion, oblast) sa sedistem u Novom Pazaru, u ciji bi sastav usla opstina Prijepolje. Uzice treba da bude centar statistickog regiona, kome pripada opstina Prijepolje.
Ovo su u najkracem poruke iz deklaracije o interesu opstine Prijepolje u procesu regionalizacije Srbije, koju grupa odbornika, na inicijativu opozicione DSS, predlaze za sednicu SO u sredu. Oni traže da se to u dnevnom redu nađe po hitnom postupku, zbog najnovijih dogadjaja.
– Zahtevamo od Vlade i Narodne skupstine Srbije da ne menjaju zakon i uredbu i odustanu od politicki motivisanih
predloga podele Srbije na pet regiona – istice odbornik Vukosav Tomasevic (DS).
– Prilikom donosenja odluka o formiranju regiona treba da se rukovode iskljucivo ekonomskim kriterijumima i osnovnim ciljevima regionalizacije – decentralizacijom i ravnomernim regionalnim razvojem.
U Prijepolju (i susednim opstinama) najvise se strepi od poslova “ispod zita”. Ovde su, kazu, odavno prozreli namere bosnjackih lidera, sto je pre neki dan i obelodanio lider BNV Esad Dzudzevic. Oni ucenama u Vladi Srbije pokusavaju da formiraju subregion i oblast po etnickom principu, sto je neprihvatljivo i suprotno srpskom zakonodavstvu i evropskim standardima.
Na drugoj strani je stogodisnja praksa vezivanja Prijepolja za Užice kao prirodni, geografski i privredni centar. Tvrde i da nikada do sada u semi teritorijalne organizacije Srbije Prijepolje nije bilo vezano za Novi Pazar.
– Formiranjem pet regiona, centar regiona iz Uzica se premesta u tri puta udaljeniji i vecini nasih gradjana nedostupni Kragujevac. Kako ostvarivati svoj interes u regionu sa trostruko vise opstina – pitaju se u OO DSS Prijepolja.
Slične dekleracije zimus su jednoglasno usvojili odbornici u Priboju i Novoj Varosi, a istovetan stav je usvojilo i pet srpskih stranaka koje imaju odbornike u klupama SO Prijepolje.

IZMENE ZA PODELE
– NAJAVE izmene Zakona o regionalnom razvoju i prekrajanje granica Zlatiborskog okruga izazvale su veliku zabrinutost i uznemirenje gradjana Prijepolja. Pored masovnih okupljanja i javnih protesta, to bi dovelo i do podela na verskoj i nacionalnoj osnovi kao i do trajne političke i bezbednosne nestabilnosti – upozoravaju u OO DSS, predlagacu

Komentariši