U Prijepolju i Brodarevu ne odobravaju plan izgradnje HE na Limu

 Prostornim planom Srbije na delu Lima kroz Prijepolje predvidjena je izgradnja tri hidroelektrane ukupne snage oko 100 megavata, ali je ta ideja naišla na oprečne stavove gradjana i opštinskih odbornika.
U celodnevnoj raspravi Skupštine opštine Prijepolje koja je završena kasno sinoć izneto je niz argumenata za i protiv gradnje hidroelektrana na Limu, a zaključeno je da se odbornici i lokalna javnost obaveštavaju o svim daljim aktivnostima vezanim za eventualnu gradnju brana.

Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike pozvao je juče na Skupštini grada Prijepolja odbornike da smire tenzije i uzavrele strasti jer se još ne zna, dok se ne vide rezultati ekonomske opravdanosti, ni da li će se najavljene investicije u hidroelektrane (HE) i realizovati.

Dodao je i da će jedino država Srbija, Vlada i Skupština Srbije regulisati sva pitanja o energetskim potencijalima.

Do sada je samo kanadska kompanija REV, u januaru prošle godine, od Ministarstva dobila energetsku dozvolu za istražne radove i eventualnu gradnju hidroleketrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2.

Pred kraj prošle godine pojavila se i italijanska kompanija Enervoda koja je zainteresovana za iste lokacije ali u obliku koji je odudarao od Prostornog plana jer su oni predložili da grade četiri hidroelektrane manjeg kapaciteta, dodao je Mrakić.

"Studija o uticaju hidroelektrana na Limu na životnu sredinu je ključni dokument za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju. Tek po njenoj izradi, a zakonski rok je godnu dana, Ministarstvo rudarstva i energetike odlučiće o dozvoli", kazao je Mrakić odbornicima na sednici SO Prijepolje.

Komentariši