Batine zbog ćirilice

RIJEPOLjE – Dvojica odbornika opozicione Nove Srbije u Skupštini opštine Prijepolje, Milan Gačević i Nebojiša Minić, koji su u ponedeljak silom izbačeni iz sale zbog odbijanja da napuste govornicu, posle izrečenih mera udaljavanja sa sednice – u utorak su najavili da će tužiti predsednika SO Jusufa Muškića i članove obezbeđenja zbog brutalnosti i povreda.
– Blokada govornice je vid političke borbe. Tražili smo samo da se poštuje Ustav Srbije i statut opštine i da zaključke za tačke dnevnog reda pod brojevima 7, 15 i 18, umesto latinicom, dobijemo na ćirilici – rekao je u utorak na konferenciji za medije Gačević. – Batine smo dobili zbog ćirilice. Naše izbacivanje je pokušaj izbacivanja ćirilice iz službene upotrebe u Prijepolju.
Posle
prepodnevne blokade govornice i neuspelog izbacivanja, popodne je obezbeđenje pojačano. Momci su bili u crnim majicama, bez identifikacije.
– Imamo lekarska uverenja o lakšim telesnim povredama, na bolovanju smo. Odbornici su svedoci šutiranja, udaraca u glavu, zavrtanja ruku i obaranja na pod skupštinske sale – istakao je odbornik Minić.
Mada je bilo nekih najava, u utorak se nije oglasio niko iz vladajuće koalicije (SDP, SNS, DS i SPS). Policija je, kako se nezvanično saznaje, saslušala aktere incidenta u lokalnom parlamentu. Inače meštani ovaj događaj najčešće komentarišu: bruka i sramota, neviđeno, drsko, loše vođenje sednice… Nemile scene u klupama SO osudila je opoziciona DSS, koja za loše vođenje sednice proziva predsednika SO Jusufa Muškića.
OO DSS je u utorak pozvao Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da preduzme mere iz svoje nadležnosti povodom ovog slučaja i dužeg kontinuiranog kršenja zakona u radu Skupštine opštine i organima lokalne vlasti u Prijepolju. Od MUP se zahteva da preispita rad grupe ljudi koji se predstavljaju kao skupštinsko obezbeđenje, a među kojima, kako tvrde, ima i osoba sa kriminalnim dosijeima.
Prekinuta sednica biće nastavljena u petak. Za dva dana zasedanja još se nije prešlo na usvajanje dnevnog reda.

OSTAVKE I SMENE
ZBOG objektivne odgovornosti i bruke, predsednik SO Jusuf Muškić (SDP), njegov zamenik Stana Marković (SNS) i sekretar SO Draško Dragutinović, ne zaslužuju da sede u foteljama i presedavaju zasedanjem SO. Minimum moralne odgovornosti je da podnesu ostavke, da pokažu dostojanstvo. Ako to ne učine, u nastavku sednice tražićemo njihovu smenu – kaže Tomašević.

Komentariši