Granice regiona razlog nezadovljstva

Izmenama Zakona o regionalnom razvoju, svih šest opština Raške oblasti, odnosno Sandžaka (Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica, Tutin i Novi Pazar), biće u jednom regionu, Šumadijsko-zapadnom.

Izjava Esada Džudževića, predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća, da će njihovi zahtevi biti u potpunosti ispunjeni tek kada sve sandžačke opštine budu u jednoj administrativnoj jedinici, odnosno subregionu, izazvala je oštra reagovanja srpskih političkih partija.

Lazar Rvović (SNS), predsednik opštine Priboj, tvrdi da će se oni truditi da svim sredstvima spreče pravljenje nove oblasti, čiji bi centar bio Novi Pazar.
– Bošnjački političari ucenama u Vladi Srbije pokušavaju da formiraju subregion i oblast po etničkom principu, što je neprihvatljivo i suprotno srpskom zakonodavstvu i evropskim standardima. Srbi u Priboju i drugim opštinama Raške oblasti neće pristati na ovakva prekrajanja, jer su i Priboj i Prijepolje i Nova Varoš vezani za Užice kao prirodni, geografski i privredni centar i nikada do sada ničim nismo bili vezani za Novi Pazar – naglašava Rvović.

Zavičajna udruženja Pribojaca, Prijepoljaca, Užičana uputila su Vladi Srbije, Skupštini i predsedniku Tadiću zajedničku peticiju, zahtevajući da se zaustavi proces razbijanja Zlatiborskog okruga i da se spreči stvaranje takozvanog sandžačkog subregiona.
„Evropa briše granice i insistira na multietničnosti, a predlog regionalizacije dovodi do homogenizacije po nacionalnoj osnovi. To je uvod u podelu države po etničkom principu. Prostor koji neki nazivaju Sandžak nikada, ni u vreme turske vladavine, nije imao nikakvu posebnost kojom se izdvajao kao oblast. Zašto da Srbi ponovo postanu manjina u ovoj državi“, zajednički je stav svih devet udruženja.
Udruženja ističu da se zalažu za zajednički život Srba i Bošnjaka u Zlatiborskom okrugu, a ne jedni pored drugih, što bi se dogodilo ako dođe do stvaranja sandžačkog subregiona i ističu da nakaradna regionalizacija podstiče iseljavanje srpskog stanovništva, ohrabruje separatizam i destabilizuje ceo region, dovodeći do “kosovizacije Staroraške oblasti”.

Potpisnici peticije su: Udruženje Užičana u Beogradu, Zavičajno društvo Arilja i prijatelja Arilja, Udruženje Pribojaca, Društvo prijatelja Bajinobaštana, Udruženje Kosjeraca, Udruženje Novovarošana, Udruženje Prijepoljaca, Društvo prijatelja Sjeničana i Društvo “Stara Raška”.

Komentariši