Kupuju vodu, prodaju maglu

Prijepolje, Beograd – Od kada je najavljeno da je kanadska firma REV zainteresovana za gradnju dve hidrocentrale na Limu, u okolini Prijepolja, u ovom gradu i obližnjem Brodarevu ne stišavaju se strasti. U međuvremenu su se javili i investitori iz Italije zainteresovani za korišćenje hidro potencijala Lima.

Ova tema našla se i na dnevnom redu nedavne sednice SO Prijepolje, a oglasili su se i predstavnici REV koji tvrde da će njihova investicija od 150 miliona evra doprineti ekonomskom razvoju i da HE neće ugroziti životnu sredinu. Ekološke organizacije Prijepolja i Brodareva u to sumnjaju.

Javnost u Prijepolju polarizovana je oko moguće gradnje dve hidrocentrale na Limu. Neki u tome vide šansu za izlazak iz ekonomske krize, ekološke organizacije su listom protiv. Da li se između ekonomskog razvoja i očuvanja životne sredine u ovom slučaju može pronaći „ravnoteža“?

– Nevladine organizacije Prijepolja, Brodareva, a od skora i susedne Crne Gore, istaknuti pojedinci, neformalne grupe i zaljubljenici u prirodne lepote Lima ujedinio je isti problem u Koordinacioni odbor za zaštitu i očuvanje reke Lim. Sve aktivnosti ovog odbora su javne i transparentne i idu u cilju informisanja građana o svim merama i aktivnostima po pitanju izgradnje HE na Limu. U Prijepolju je pre mesec dana, javnost bila kolebljiva da se u vremenu ekonomske krize odluči za izgradnju HE, ali i pored jake propagande investitora i štetnosti po životnu sredninu, stavovi su učvršćeni i idu u cilju opredeljenja da se ovakve investicije ne realizuju. Nakon naših aktivnosti koje smo sproveli u cilju informisanja i upoznavanja javnosti kao i održane sednice SO Prijepolje na kojoj odbornici nisu doneli odluku za izgradnju HE na Limu, prevagnulo je da su se građani opredelili protiv izgradnje ovakvih objekata jer su se odlučili za zdravu sredinu i očuvanje prirodnog dobra, poručuje u intervjuu za Sandžak Danas Esad Kurbegović, potpredsednik NVO „Prijatelji Brodareva“.

Čini se da se oko ovoga podelila i vladajuća koalicija. SDP izgleda podržava gradnju, SNS je protiv. Kako to tumačite?

– Tumačenje ove tvrdnje moguće je povezati sa skupštinskim zasedanjem kada je trebalo doneti odluku o izgradnji HE na Limu, odnosno doneti stav o neprihvatanju ugrožavanja ovog najvećeg prirodnog resursa. Čak i pojedini odbornici iz vladajuće SDP su glasali protiv izgradnje HE na Limu. Ovako donet stav se vezuje za bolje informisanje pojedinih odbornika.

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je kanadskoj firmi dozvolu za gradnju Brodareva 1 i Brodareva 2.

– Informacije koje mi posedujemo govore da je kanadska firma Reservoir Capital Corp dobila dve energetske dozvole pod sumljivim okolnostima. Na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja od Ministarstva za rudarstvo i energetiku tražili smo informacije i odgovore na sedam najbitnijih pitanja, pored ostalog o dokumentaciji koju je podneo REV i finansijskim efektima izgradnje HE. Dobili smo juče odgovore, ali nismo zadovoljni. Kanadska firma manipuliše tvrdnjom da je vrednost investicije 150 milionma evra, ali u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva piše da je ukupna vrednost 87,809 miliona. Znači, skoro duplo manja. Tvrde i da će zaposliti mnogo ljudi, ali Ministarstvo procenjuje da će broj lica koji će nadgledati rad HE biti 20-24. To takođe piše u odgovoru koji nam je stigao. Pored kanadske firme postoji mogućnost da se provuku HE koje bi gradila Italijanska firma „Enervoda 1-4“ d.o.o. Njihov kapacitet je ispod 10KW i planirane su na više lokacija za koje je Ministarstvo rudarstva i energetike 12.novembra 2009. godine dalo mišljenje o uslovima za izdavanje energetskih dozvola na lokacijama Gostun, Gradac, Pranike i Kolovrat. Ukupna instalisana snaga objekata ove firme je 35, 270 KW.

Potencijalni investitori iz Kanade tvrde da će poštovati propise, zaštititi životnu sredinu, da će izgradnja HE razviti i ostale privredne grane, pa i turizam…Vi u to ne verujete?

– Više puta smo tražili od kanadske firme da nas informišu koje će privredne grane razvijati, uključujući prvenstveno poljoprivredu, turizam i infrastrukturu, kao i poštovanje propisa o zaštiti životne sredine, ali nismo mogli dobiti nikakav siguran odgovor već samo prosto obećanje da će se o tome voditi računa prilikom gradnje HE. Da bi učvrstili njihova obećanja Mreža NVO Brodareva je izradila Elaborat razvoja i unapredjenja društvene zajednice. REV je odbio da prihvati Elaborat, što očigledno daje garanciju da neće ulagati u privredne grane i razvoj ovog kraja. Jedan od ključnih problema je i izmeštanje magistralnog puta M21 Prijepolje – Brodarevo – Bijelo Polje za koji investitor i danas ne zna pouzdano da kaže kuda se tačno izmešta. Kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine pozivamo se na Izveštaj Svetske komisije za brane (WcD-World commision on Dams), od 16.novembra 2000. kada je između ostalog zaključeno: da brane razorno deluju na okolinu, da brane ekonomski nisu opravdane, ako bi se svi troškovi uzeli u obzir i da se mora voditi računa o odlučivanju lokalnog stanovništva

Kanadski investitori tvrde i da „pojedinci“ lične interese predstavljaju kao opšte. Da li ste se tu prepoznali?

– U ovom slučaju ne mogu nikako preovladati lični interesi. Lični interesi se mogu videti samo kod onih koji lobiraju u cilju izgradnje brana na Limu. Naša namera ide u tom smeru da razmišljamo na duži period i da brinemo o budućnosti pokolenja koja dolaze.

Da li ste kontaktirali potencijalne investitore, kanadsku firmu Resrervoir, Ministarstvo energetike, lokalnu vlast. Ima li šanse da se „smire strasti“ i objektivno razmotre svi razlozi „za“ i „protiv“ HE?

– Kao prvi korak napravili smo kontakt sa kanadskom firmom REV koja je prva otvorila kancelariju u Prijepolju. Smatrali smo i smatramo da je svaka investicija dobro došla, ali ovakva definitivno ne. Brinu nas dešavanja koja izazivaju podela i destabilizaciju odnosa između lokalne vlasti i civilnog sektora kao i samih pojedinaca. Već smo naveli da od Ministarstva rudarstva i energetike nismo dobili informacije koje smo tražili. Strasti će se smiriti kada se obustavi izgradnja hidroelektrana ovakvog tipa i pređe se na alternativne izvore energije koje su mnogo racionalniji i manje štetni po životnu sredinu. Misli se dakle na energiju vetra i solarnu energiju za koje postoje resursi. Želim da istaknem da se, usled ovih navednih problema, svest kod građana promenila tako da ankete i istraživanja pokazuju da je većina stanovništva protiv izgradnje HE na Limu, jer je sigurno da neko prodaje vodu, a šta ćemo od investitora dobiti vidimo samo kroz maglu.

Zaštita životinjskih vrsta

Naš sagovornik ističe da bi eventualna gradnja HE ugrozila brojne zaštićene životinjske vrste. „Na ovom području su, pored ostalih, prisutne: vidra (Lutra,lutra),mali gnjurac (Tachybabtus ruficollis), slatkovodni pužič (Bythinella nonveilleri), belouška (Natrix, natrix)… Zaštićene vrste salmonidne riblje vrste: mladica (Hucho hucho), lipljen (Thymallus thymallus) i to sve prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. U skladu sa Članom četiri, ovog Pravilnika navodi se zaštita strogo zaštićenih divljih vrsta koja se sprovodi zabranom korišćenja, uništavanja i preduzimanja svih aktivnosti kojima se mogu ugroziti divlje vrste i njihova staništa. Član sedam kaže da se mora vršiti praćenje stanja populacije vrsta i činilaca njihovog ugrožavanja, naročito praćenje i smanjivanje uticaja promene klime na visoko ranjive vrste i njihova staništa

Komentariši