OSKRNAVLJENA VAKUFSKA KUHINJA U PRIJEPOLJU

PRIJEPOLJE – Novootvorena vakufska (dobrotvorska) kuhinja u Prijepolju ispisana je grafitom "Ovo je Raška" i krstovima sa četiri slova S, saopštio je Mešihat islamske zajednice u Srbiji.

Vakufsku kuhinju u petak je otvorio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. To je četvrti objekat takve vrste u Sandžaku, a obroci koji se pripremaju u toj kuhinji namenjeni su siromašnim stanovnicima Prijepolja i još tri opštine.

Portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Medžlisa u Prijepolju Samir Tandir rekao je da su ispisani grafiti varvarski čin i napad na dobre međuljudske i međunacionalne odnose koji su tradicionalno prisutni u Prijepolju i Sandžaku.
– Svrha postojanja vakufskih kuhinja je pomoć svim ljudima bez obzira na veru, naciju i boju kože. Naše trajno opredeljenje da pomažemo ljudima bez obzira na njihovo poreklo je sada još jače – kazao je Tandir.

O tom događaju obaveštena je policijska uprava u Prijepolju koja je obavila uviđaj i najavila istragu.
– Od policije očekujemo efikasnu akciju na otkrivanju počinilaca ovog gnusnog čina kako bi se utvrdilo da li je u pitanju pojedinačan akt ili, pak, delo organizovane grupe kojoj smeta ovakav vid našeg humanitarnog rada – rekao je Tandir.

Centar za humanitarni rad "Hajrat", u čijem je sastavu i novootvorena Vakufska kuhinja u Prijepolju, saopštio je da će o ovom incidentu obavestiti najviše velikodostojnike Islamske zajednice, državni vrh Srbije i predstavnike međunarodne zajednice.

U Vakuvskoj kuhinji u Prijepolju će se pripremati obroci za siromašne stanovnike tri polimske opštine. Kapacitet kuhinje za koju je objekat i opremu darovao Bajazit Žigović, biznismen iz Berlina, jeste 1.000 kuvanih obroka dnevno koji će se distribuirati u Prijepolju, Brodarevu, Novoj Varoši i Priboju.

Komentariši