Godišnjica otmice u Štrpcima

Komemorativnom akademijom ‘Štrpci bez mezarja’ i polaganjem venaca na spomenik ubijenim građanima Prijepolja, danas je u tom gradu obeleženo 19 godina od otmice i ubistva 19 putnika bošnjačke nacionalnosti iz voza u Štrpcima. Na skupu u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji govorilo se i o podeli unutar Islamske zajednice.
Obeležavanje godišnjice otmice i ubistva u Prijepolju su odvojeno organizovali lokalna samouprava i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.

Među otetim i ubijenim putnicima Bošnjacima devet ih je sa područja opštine Prijepolje. Članove njihovih porodica danas su primili čelnici lokalne samouprave koji su im uručili skromnu finansijsku pomoć.

Zindović je porodicama žrtava otmice rekao da, nažalost, nema mnogo pomaka u rasvetljavanju zločina i kažnjavanju počionoca, ali da zahtevi te opštine ostaju isti kao i prethodnih godina – da se pronađu tela žrtava i kazne počinioci.

“Svesni smo da ne možemo da vam vratimo najrođenije”, rekao je Zindović, dodavši da je, kao i prošle godine, lokalna samouprava sa skromnim sredstvima pomogla porodice stradalih.

On je istakao da zna da to nije dovoljno i dodao da lokalna samouprava nažalost ne može više od toga, ali može da konstantno traži rešenje od Republike, odnosno Vlade Srbije.

Zindović je kazao da se nada da porodice to razumeju, jer svi koji hoće da istinski i ljudski gledaju na ovaj događaj okarakterisaće ga kao veliki i strašan zložin.

“Naše je da polaganjem venaca pošaljemo poruku da se to više nikada, nigde i nikome ne desi. Ne možemo promeniti, ali možemo poručiti da je to strašan zločin”, naveo je Zindović.

Prijepolje je, podsetio je on, multietnička sredina u kojoj tradicionalno ljudi žive u dobrim odnosima, a zadatak je lokalne samouprave da te odnose unapređuje.

“Nasa je obaveza i da pamtimo ovaj dan…”, kazao je prvi čovek prijepoljske opštine.

Član porodice jednog od otetih Bošnjaka Nail Kajević je konstatovao da već godinama nema pomaka ni u slučaju pronalaženja posmrtnih ostataka otetih.

On je podsetio da su do sada pronađena samo tri tela, izrazivši nadu će se napraviti pomak u dobrom pravcu, s obzirom na to da, kako je rekao, analize još nisu završene.

“Dobili smo obećanje od ministra državne uprave i lokalne samouprave (Milan Marković) da će žrte otmice u Štrpcima dobiti status civilnih žrtava rata, kao i da su izmene i dopune tog zakona u skupštinskoj proceduri koja dugo traje”, naveo je Kajević.

Na spomeničkom kompleksu u znak sećanja na devet građana opštine Prijepolje koji su oteti u Štrpcima, organizovana je komemoracija na kojoj su govorili predsednik opštine Dragoljub Zindović i predsednik Skupštine opštine Jusuf Muškić.

Zukorlić i Cerić

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji organizovao je u Domu kulture komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezarja” kojoj su prisustvovali reis-ul-ulema Islamske Zajednice BiH Mustafa Cerić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i čelnici Mešihata čije je sedište u Novom Pazaru kao i njegovih institucija.

Na komemorativnoj akademiji Samir Tandir, predsednik nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog veća, optužio je državu za potpuno ignorisanje zločina i članova porodica ubijenih.

“Dok država haškim optuženicima obezbeđuje novac, stara se o članovima njihovih porodica i troškovima odbrane, dotle rodbina otetih i ubijenih Bošnjaka ni danas nema ni najobičniju informaciju gde su sahranjeni njihovi najmiliji. Isto tako, porodice otetih i likvidiranih putnika iz voza u Štrpcima nisu ni na koji način ni materijalno obeštećene a mnoge od njih vrlo teško žive”, rekao je Tandir.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je rekao da je zločin u Štrpcima i danas obavijen šutnjom. “Tada su ćutali Dobrica Ćosic kao predsednik Jugoslavije i Slobodan Milošević kao predsednik Srbije i ćutanjem omogućili otmicu i likvidaciju Bošnjaka. Ćuti i današnja vlast, dvanaest godina od demokratskih promena. Zato i danas, a to ćemo činiti sve dok za to bude potrebe, dižemo glas protiv ove nehumane šutnje državne vlasti najvišeg nivoa”, rekao je Zukorlić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je da je ponosan na mlade generacije koje pokazuju odlučnost da se, kako je naveo, stogodišnje stradanje Bošnjaka na ovim prostorima zauvek prekine.

“Ponosan sam na mlade naraštaje koji slobodu ne daju ni za šta i koji svoju budućnost žele graditi svojom rukom i neće pristajati da se odriču svoje vjere da bi sačuvali samo svoju glavu na ramenima. Taj naš put je sve izvjesniji i pokazuje da Bošnjaci imaju svoju budućnost i imaju pravo na optimizam”, rekao je Zukorlić.

Zukolić smatra da odnos vlasti i države prema zlocinu u Štrpcima pokazuje i odnos države prema Bošnjacima.

“Sa ovim istorijskim resursom mira, pacifizma i opređeljenosti ka miru i slobodi mi ćemo, zapravo, biti bogatstvo i Srbije i cijeloga Balkana jer nosimo u sebi toliko ljubavi i toliko humanosti. Svu gorčinu tragedije pretvorićemo u svetlu budućnost nas ali isto tako i onih koji žive sa nama ili pored nas”, rekao je on.

“No, sa istom takvom odlučnosću i snagom nećemo dozvoliti onima oko nas, a pogotovo onima koji čine vlast na bilo kom nivou, da krune našu slobodu niti da nam je otimaju i da nas smatraju manje vrijednim od ostalih građana. To je vrijeme iza nas i ubrzo će se to, ako Bog da, i pokazati, rekao je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić pozvao je danas u Prijepolju sve Bošnjake u Srbiji, a posebno imame, da prepoznaju koja ih “ahmedija” (kapa islamskih velikodostojnika) istinski predstavlja i zastupa.

“Smeta im ahmedija koja vodi svoj narod, a ne smeta im ona koju su napravili za svoje potrebe i koja blati i sramoti bošnjački narod. Od sada pa do sudnjega dana Bošnjaci moraju prepoznati koja ih ahmedija istinski predstavlja a koja sramoti”, rekao je Cerić na komemorativnoj akademiji povodom 19 godina od otmice 19 Bošnjaka iz voza u stanici Štrpci.

Cerić je, kako je rekao, duboko svestan odgovornosti koju ima kao i mesta u kome to govori, zbog čega je pozvao na razum i uvažavanje muslimana, kako u Srbiji tako i u Bosni i na Balkanu.

Učesnici komemorativne akademije “Štrpci bez mezarja” su mimohodom šutnje glavnom prijepoljskom ulicom i zaustavljanjem kod sedišta lokalne samouprave i zgrade Osnovnog suda simbolično izrazili protest protiv cutanja državnih organa o zločinu na stanici u Štrpcima kada je 19 Bošnjaka oteto i ubijeno.

Voz 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, 27. februara 1993. godine zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz njega izvela 19 putnika od kojih je 18 bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih svirepo ubila.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=360294353991624&set=a.360293910658335.82918.182154181805643&type=3&theater

Komentariši