Pomeranje granica struke

Prijepolje – Evropski muzejski forum dodelio je specijalnu nagradu Muzeju iz Prijepolja za „muzej – projekat u zaštiti“, odnosno za projekte istraživanja, rekonstrukcije i promocije u jednoj multietničkoj sredini, a koji su rađeni po standardima muzejske delatnosti u svetu i pravilima struke koji važe danas u modernoj muzeologiji.

To je zvanično obrazloženje žirija koji je pored ove, dodelio specijalne nagrade za projekte muzeja iz Engleske, Holandije, Irske i Španije. U Španiju je, inače, otišla i glavna nagrada za Evropski muzej godine. Prijepoljski Muzej prvi je iz Srbije među finalistima za glavnu nagradu, koju od 1977. godine pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, dodeljuje Evropski muzejski forum sa sedištem u Liverpulu, a povodom 19. maja, Međunarodnog dana muzeja.

Za nagradu konkurišu samo oni muzeji koji su svojim istraživačkim projektima, prema oceni stručnog žirija, „pomerili granice struke“.

– Ovo je nagrada svim muzejima Srbije i muzejskoj struci jer su do sada samo muzeji iz Slovenije dobili takva priznanja. Ovo je nagrada našoj državi jer je upravo prijepoljski muzej prva institucija sa nagradom koja potvrđuje da mi pripadamo modernoj Evropi i svetu. To je, naravno, nagrada Prijepolju i njegovim građanima koji su tokom svih ovih godina podržavali sve ono što je muzej radio. I na kraju, to je najveća nagrada jednom od najmanjih muzeja, s najmanjim brojem zaposlenih – bila je prva izjava direktora Muzeja u Prijepolju Slavoljuba Pušice, posle proglašenja odluka žirija u portugalskom gradu Penafielu.

– Nagrada je potvrda da i muzej u provinciji može da radi po evropskim standardima. Pažnju na svoj rad skrenuli smo nacionalnim projektima koje je u potpunosti finansiralo Ministarstvo kulture, a vrata za kandidaturu širom nam je otvorio višegodišnji multidisciplinarni projekat „Na svetim vodama Lima“, koji se sprovodi na teritoriji Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U okviru njega na širokom prostoru od Prokletija do Višegrada biće popisani i zaštićeni svi rimski, vizantijski, pravoslavni i islamski spomenici na obe obale reke – kaže Pušica, koji je i predsednik Ikoma (Internacionalnog muzejskog komiteta) za Srbiju.

Za nagradu Evropski muzej godine konkurisalo je ove godine 60 muzeja iz Evrope, a Sudijski panel Evropskog muzejskog foruma nakon obilaska svih muzeja, odabrao je 35 koji su ispunili zahtevne uslove. Među sedam koji su dobili nagrade za svoje projekte našao se i Muzej iz Prijepolja.

Tokom prethodnih godina Muzej je bio mesto za održavanje brojnih kulturnih programa u organizaciji ne samo ove ustanove, već i drugih institucija, organizacija i društava. Multikulturalnost prijepoljske sredine, ali i odnos Muzeja prema bogatom multikulturalnom nasleđu, značajno su doprineli ulasku među evropsku muzejsku elitu.

Nagrada koju je Muzej iz Prijepolja dobio, prema rečima direktora Pušice, otvoriće ovoj ustanovi vrata svih fondova Evropske unije namenjenih kulturi, ali i vrata brojnih svetskih institucija. Tako je u planu da stalnu postavku kreiraju prestižni muzejski autoriteti iz Evrope.

Muzej u Prijepolju otvoren je 1991. godine u zgradi Turske ruždije, koja je podignuta u 19. veku za potrebe srednjoškolskog obrazovanja. Nakon rekonstrukcije, pre četiri godine, zgrada je proširena sa 200 na 700 kvadrata, a Muzej je dobio nove galerije, podzemni depo, lapidarijum i letnju scenu.

Danas je jedina zgrada muzeja u Srbiji, van Beograda, koja zadovoljava sve standarde.

Kako se postaje najbolji
Među brojnim izložbenim postavkama u Muzeju Prijepolja, izdvajaju se one reprezentativne, kao što su velika izložba Zemaljskog muzeja iz Sarajeva sa etnološkom zbirkom pod nazivom „Ukrašavanje i motivi na bošnjačkom gradskom pokućstvu“ na kojoj su se susreli ministri Srbije i Bosne i Hercegovine, prvi put posle rata. Prijepoljci su imali priliku da vide i izložbe slika velikih slikarskih autoriteta kakvi su: Mića Popović, Vera Božičković, Sava Šumanović, Nadežda Petrović, Leonid Šejka, Dušan Otašević, Cuca Sokić, Uros Predić, Milan Konjović, izložbu skulptura jednog od najvećih svetskih vajara današnjice, Gorana Čpajaka, rođenog u Prijepolju, ali i performanse vodećih performera kakvi su Jusuf Hadžifejzović, takođe rođeni Prijepoljac i Andrej Tišma. Prijepoljski muzej priredio i izvanrednu multimedijalnu izložbu posvećenu sportskoj karijeri legende svetske košarke Vlada Divca, koji je počeo svoj košarkaški put upravo u svom rodnom gradu, u kome se i zvanično oprostio od aktivnog bavljenja sportom.
Upravo zahvaljujući projektima Muzeja u Prijepolju, obnovljeni su i srednjovekovni manastiri u dolini Lima Davidovica i Kumanica.

Leave a Reply