Obnova manastira u dolini Lima

Obnova manastira u dolini Lima

 

Za rekonstrukciju manastira Davidovice iz 13. veka i Kumanice iz 14. veka, Muzej u Prijepolju osvojio specijalnu nagradu Evropskog muzejskog foruma. Manastire u dolini Lima nedavno posetili učesnici Likovne kolonije RTS-a.

Za projekat i obnovu srednjovekovnih manastira Davidovice i Kumanice u dolini Lima, Muzej u Prijepolju osvojio je u Portugaliji specijalnu nagradu Evropskog muzejskog foruma. Priznanje je dobijeno u žestokoj konkurenciji 60 mnogo većih i bogatijih muzeja. Time je još jednom skrenuta pažnju na bogatstvo srpske baštine.

Izjave Slavoljuba Pušice i Maše Đuričić

Manastir Davidovica iz 13. veka, posle Mileševe, jedan je od najpoznatijih u dolini Lima. Ugovor o njegovoj gradnji sačuvan je u Dubrovačkom arhivu.

Polovinom 15. veka zapalili su ga Turci, a posle četiri stoleća obnovljen je najvećom zaslugom Slavoljuba Pušice, koji kaže da su tu najverovatnije sahranjeni kneginja Ljubica i braća Jugovići.

"U manastiru Davidovici sačuvana je grobna ploča sa natpisom iz srednjeg veka na kojoj piše da tu počiva rob božiji Vratko, za koga se pouzdano može reći da je otac braće Jugovića i otac carice Milice", kaže Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju. 

U Kumanicu iz 14. veka, zbog kulta ozdravljenja stolećima dolaze i Srbi i Muslimani. Verovatno je zato to jedini srpski manastir koji Turci nisu palili. Ipak se crkva urušila, a obnovljena je prilozima vernika.

Manastire u dolini Lima nedavno su posetili učesnici Likovne kolonije RTS-a i neminovno ih uporedili sa najpoznatijom Mileševom.

Slikarka Maša Đuričić kaže da je nebrojeno puta prošla pored manastira, jer tuda prolazi pruga Beograd-bar, a da ga nije primetila. 

Za rekonstrukciju Davidovice i Kumanice naša delegacija je u Portugaliji dobila mnoge čestitke. Važno je da i mi ovde shvatimo koliko je bitna muzejska delatnost za koju često nemamo dovoljno razumevanja.

Leave a Reply