Podrška protivnicima izgradnje brane na Limu

Grupa organizacija civilnog drustva “Brana” uputila je u petak podršku Esadu i Amelu Kurbegoviću iz NVO “Prijatelji Brodareva” koji su pretučeni na javnoj raspravi o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu hidrocentrala na Limu Brodarevo 1 i Brodarevo 2

Podseća se da su aktivisti NVO “Prijatelji Brodareva” pretučeni u prostorijama Opštine Prijepolje 15. avgusta tokom javne rasprave o izgradnji dve hidroelektrane na Limu, a policija u Prijepolja je podnela krivičnu prijavu protiv A.S. (1981) iz Prijepolja.

U saopštenju grupe “Brana” se navodi da njihovi članovi insistiraju na poštovanju Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu kojim je predviđen javni uvid, prezentacija i rasprava o studiji o proceni uticaja.

Podseća se i da je zakonom definisana i zainteresovana javnost koja obuhvata javnost na koju projekat utiče ili je verovatno da će uticati, uključujući nevladine organizacije za zaštitu životne sredine.

Grupa organizacija civilnog drustva “Brana” smatra neophodnim održavanje javne prezentacije Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ona podseća da se u slučaju izgradnje hidrocentrala na Limu radi o, kako navode, neodrživom i ekološki neodgovornom planu kojim bi se uništila neprocenjiva prirodna i kulturno-istorijska baština u dolini Lima.

Time bi bio prekršen Zakon o ratifikaciji Kjoto protokola uz okvirnu Konvenciju Ujedinjenih Nacija o promeni klime kojim je zabranjena izgradnja visokih barana, koje se kao takve ne smatraju postrojenjima za dobijanje obnovljivih izvora energije.

Grupa “Brana” je najavila da će nastaviti da se akcijama zalaže za održivu budućnost i zaštitu životne sredine.

Komentariši