Podrška pretučenim zaštitnicima Lima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Photo: Nemanja Jovanović/Tanjug

Grupa organizacija civilnog društva "Brana" organizovala je u petak ekološku šetnju "Brana nasilju" sa ciljem da skrene pažnju na slučaj dvoje pretučenih ekoloških aktivista u Prijepolju i potom Vladi Srbije predala apel koji poziva na striktno poštovanje Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu

Photo: Nemanja Jovanović/Tanjug

Petoro članova nevladinih organizacija iz Brodareva i Prijepolja, od kojih jedna žena, pretučeni su sredinom avgusta kada je na njih nasrnulo "obezbeđenje" koga je, kako se navodi, predvodio Milan Ćušić, zamenik generalnog direktora energetske kompanije REV, firme koju je osnovala kanadska kompanija Reservoir capital.

Photo: Nemanja Jovanović/Tanjug

Kompanija REV leta 2011. godine trebalo je da počne izgradnju dve hidroelektrane ne reci Lim, koje bi trebalo, obećano je, da obezbede struju za 60.000 domaćinstava. Urađena je studija o proceni uticaja gradnje te dve elektrane i zatražena je saglasnost Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Javna rasprava na kojoj su građani pretučeni održana je 15. avgusta ove godine.

Photo: Nemanja Jovanović/Tanjug

U martu 2011. godine kada je najavljen početak izgradnje centrala, Ćušić je izjavio kako su akumulaciona jezera koja će na taj način biti stvorena "projekti toliko malih razmera da je njihov uticaj na promenu mikroklime u okolini Prijepolja praktično nemoguć".

Komentariši