Majka Ružica sa sinovima Lukom i Alijom

Majka Ružica sa sinovima Lukom i Alijom

 

Neobična skulptura isklesana je u granitu ispred muzeja – majka Ružica Pejović, sa sinovima Lukom i Alijom, različite veroispovesti, odeveni u tradicionalnim nošnjama

Milinko Pejović, Lutvo Poturakzoom

PRIJEPOLJE – Jedna skulptura, nedavno postavljena ispred muzeja u Prijepolju, izaziva radoznalost prolaznika. U granitu su isklesani likovi majke sa sinovima različite veroispovesti – jednim pravoslavne i drugim islamske vere.

Skulptura, urađena na osnovu fotografije iz 1919. godine, simbolizuje prošlost i sadašnjost Polimlja i upućuje na ono što je najdragocenije u tom kraju – poštovanje i ljubav među ljudima različite vere.

Ispred skulpture predaka, dogodio se i susret Pejovića i Poturka. Milinko i Lutvo s ponosom neguju ono što je prabaka Ružica ostavila u amanet – a posle odluke koja sigurno nije bila ni malo laka, da najmlađi od petorice sinova pređe u islam. Ljubav je ostala, i na njenom tragu očuvane su veze među porodicama različitih veroispovesti.

Milinko Pejović iz Užica kaže da ne zna ko može da se pohvali svojom prabakom, odnosno takvim porodicama.
Lutvo Poturak, iz Prijepolja navodi da treba da upoznaju i svoju decu da bi mogli da nastave tradiciju.
Da li je Risto promenio veru zbog prisile ili ga je majka dala muslimanskom paru bez dece koji im se našao u nevolji, to više niko sa sigurnošću ne može da zna. Zna se, međutim, da su se braća i dalje volela i posećivala, i da je Luku i Aliju sa majkom ovekovečio advokat Andrija Bogdanović.

Fotografija je deo porodičnog nasleđa, a njena simbolika navela je Andrijinog sinovca da je rodnom kraju pokloni kao skuplturu.

Vladimir Bogdanović ističe da osim ljubavi i lepe zajedničke sudbine, ne bi voleo da skulptura ima drugu namenu.
I nije slučajno čuveni vajar, takođe poreklom Prijepoljac, za materijal izabrao najčvršći i najpostojaniji – granit.
Vajar Goran Čpajak, kaže da je skulptura rađena u teškom materijalu, jer su i to ljudi iz naroda s teškim životom.

Direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica kaže da simbol majke sa dva sina ima poruka da samo zajedništvo i normalan odnos govori o tome da žive zajedno i ostanu na tom prostoru.

Ukoliko se pronađe odgovarajući prostor, i Bogdanović i Čpajak žele da Prijepolju poklone ovakvu skulpturu većih dimenzija. Da ostane kao potvrda viševekovne postojanosti, poštovanja i razumevanja među ljudima, čije su različite veroispovesti bogatstvo Polimlja.

Komentariši