Voda iz Mrčkovačke reke

BRODAREVO – Vodosnabdevanje u Brodarevu svakako je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se već decenijama suočava ne samo ova mesna zajednica već cela prijepoljska opština.

U rešavanju problema koji eskalira leti, kada veliko naselje nema i bukvalno vode za piće, a to znači da ona nedostaje i ambulanti, školi i vrtiću, bilo je uključeno više garnitura vlasti, radili su se projekti, ulagana su velika budžetska sredstva ali problem je ostajao.

Brojne sednice Skupštine opštine Prijepolje bile su posvećene ovom problemu, cele izborne kampanje gradile su se na obećanjima

Brodarevcima da će biti rešen njihov problem sa vodom ali do danas nije urađeno mnogo, a najvažnije je da vode nema i da se u Brodarevu svakoga leta cisternama iz Prijepolja voda doprema do građana.

Vodovodom na Rosuljama koji nikada nije bio tehnički primljen, gazdovala je decenijama Mesna zajednica Brodarevo, a JKP“Lim“ je, takođe decenijama, uprkos pritiscima pojedinih političkih struktura, odbijalo da primi taj vodovod i da se stara o njemu upravo zbog raznih propusta.

Tako je, s godinama, ceo sistem doveden u prilično haotično stanje, problem se usložnjavao, intervencijama se „premošćavao“ problem, a upravo je to „isisavalo“ pare iz budžeta opštine, a da se konkretno i vitalno ništa nije učinilo.

Izvor Reževica, koji je dva puta „pojačavan“ nije se pokazao tako „obilat“ kao što se činilo, pa leti, iz njega se dobija tek pet do šest litara vode u sekundi. Jednostavno, nestao je nekadašnji kapacitet izvora, a razlozi se samo nagađaju.

To znači da ni za četvrtinu naselja nije moglo da se obezbedi kvalitetno vodosnabdevanje.

Velika su bila obećanja da će se sva ova pitanja rešiti, a pre godinu dana JKP „Lim“ posle više intervencija koje su bile neophodne, ipak je primilo na gazdovanje brodarevski vodovod. Činilo se da će to uticati da se i problem vodosnabdevanja zaista reši.

Ovoga leta cela priča je pomerena u tom pravcu i u toku su intenzivni radovi na postavljanju cevovoda kojim će se voda iz Mrčkovačke reke sprovesti u vodovodni sistem.

Bio je to povod da razgovaramo sa Emirom Hašimbegovićem, predsednikom opštine Prijepolje koji ne skriva da se lično angažovao kako bi se problem nedostatka vode za brodarevski vodovod konačno premostio.

Naime, kao direktor JKP“Lim“ upravo je on primio na gazdovanje ovaj vodovod.

– Suočavajući se sa ovim problemom koji traje toliko dugo, ja sam zaista sa mnogo ličnog entuzijazma krenuo u obilazak celog područja kako bi se eventualno našlo vrelo koje bi moglo da obezbedi nedostajući kapacitet za brodarevski vodovod. Tako sam i pronašao izvorište Mrčkovačke reke i Muratovo vrelo.

Sliv ove reke ne pada ispod 40 litara u sekundi, a nama je za vodovod na Rosuljama dovoljno 15 litara u sekundi i da rešimo sve probleme. Zavod za javno zdravlje iz Užica je potvrdio potpunu ispravnost ove vode i posle konsultacija sa stručnjacima u ovoj oblasti pokazalo se da voda može cevovodom da se sprovede do fabrike vode u Rosuljama.

Tako je tokom prošle godine urađen projekat koji je finansiran sredstvima MZ Brodarevo u vrednosti oko 2,5 miliona dinara. Počeli smo radove na cevovodu od vodozahvata u dužini od 3 kilometra koliko je predviđena prva faza. Naredne godine radovi će se nastaviti, odnosno biće izgrađen cevodovod u dužini od još dva kilometra do Rosulja, kaže predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

Ono što posebno naglašava je i da se nadzor nad radovima obavlja veoma temeljno da bi se sprečio svaki propust jer je veoma važno da se sve odradi prema projektu.

Izvođač radova je beogradsko preduzeće „CMC“, a vrednost radova je 15 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Prijepolje.

– Mi smo preuzeli obavezu na sebe i zato smo vrlo rigorozni u svim kontrolama, kaže Hašimbegović. Biće obavljeno i katastarsko snimanje podzemnih instalacija i to će biti prvo snimljeno stanje nekog vodovoda u našoj opštini.

Pošto je reč o prvoj fazi, za nastavak radova treba uložiti još sredstava kako bi ceo sistem funkcionisao i kako bi se omogućilo rešavanje kompletnog problema vodosnabdevanja, a Brodarevo dobilo pravu fabriku vode, sa svim pratećim sadržajima.

– Mi smo već konkurisali za sredstva kod Razvojne agencije iz Turske (TIKA) i reč je o 400.000 evra koja će bitu uložena u rekonstrukciju Reževice, a konkurisali smo i za sredstva kod Direkcije za vode.

Nadam se da će to omogućiti da za dve do tri godine Brodarevo zaista ima kvalitetno vodosnabdevanje što je primarno za jedno tako veliko mesto, naglašava Emir Hašimbegović.

Mrčkovačka reka obećavajuće je rešenje za problem vodosnabdevanja u Brodarevu. Vodozahvat će ove godine biti elementaran, ali već sledeće biće uloženo dodatnih 16 miliona dinara da bi se realizovalo sve prema projektu.

Generalni i glavni projekat vodozahvata i cevovoda sa Mrčkovačke reke uradio je „Eko vodoprojekt“ iz Beograda , a potpisuje ga magistar građevine Rade Filipović.

Nekropola na putu donela bolju trasu

Odmah posle početka izgradnje cevovoda radovi su prekinuti jer je intervenisao Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva kako bi se zaštitila srednjovekovna nekropola jer je u njenoj neposrednoj blizini prolazila trasa, tako da je urađen dodatni projekat, izmešten je „put vode“ ali će zato, meštani naselja Grobnice, odnosno domaćinstva sa druge obale Lima takođe biti priključena na brodarevski vodovod.

Zbog ovih intervencija i geofizičkih istraživanja, kasni se mesec i po sa završetkom cevovod ali je sigurno da će do kraja oktobra ceo sistem biti stavljen u funkciju, pa će i cela ideja imati praktični rezultat.

Komentariši